Een warmtepomp is een voordelige en milieuvriendelijke manier om uw woning of kantoor te verwarmen. Het is een duurzame energievorm die het hele jaar beschikbaar is, zelfs bij vriestemperaturen.

De techniek achter een warmtepomp is erg eenvoudig: het systeem haalt energie uit de lucht, water of bodem en zet deze om in verwarming. Hierdoor zal u uw verwarmingsfactuur drastisch zien dalen. De meeste systemen tegenwoordig werken in twee richtingen, ze kunnen namelijk koelen in de zomer en verwarmen in de winter.

Voordelen van een warmtepomp

De installatie van een warmtepomp brengt heel wat voordelen met zich mee. Er zijn niet alleen ecologische maar ook economische voordelen aan verbonden.

Een voordeel dat u onmiddelijk zal merken is een besparing op uw energiefactuur. Dankzij een warmtepomp hoeft u veel minder met aardgas, stookolie of elektriciteit voor uw klassieke verwarming te verbruiken. Uw portefeuille zal u dus dankbaar zijn.

Dat betekent ook dat een warmtepomp voor een ecologisch voordeel zorgt. Een warmtepomp is een vorm van duurzame energie die het hele jaar beschikbaar is, zelfs bij vriestemperaturen.

Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden tot subsidies. De installatie van een warmtepomp wordt door de overheid gestimuleerd in de vorm van premies. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Tenslotte zijn warmtepompen praktisch onderhoudsvrij en erg duurzaam. U kunt de komende jaren dus gerust zijn.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp kan je vergelijken met de werking van een koelkast. Ze werken beiden volgens hetzelfde principe.

hoe werkt een warmtepomp

De warmtepomp haalt warmte uit de grond of buitenlucht en verwarmt daarmee je woning. Het doet dit aan de hand van een vloeistof die kouder is dan de omgeving. Door dit temperatuurverschil verdampt deze vloeistof en neemte warmte op. Deze damp brengt een condensor onder druk die ervoor zorgt dat deze damp zijn warmte afgeeft. Via een compressor wordt deze damp terug omgezet in vloeistof en kan de hele cyclus opnieuw beginnen.

Toepassingen

Warmtepompen zijn geschikt voor de verwarming voor diverse types gebouwen: woningen, kantoorgebouwen, hotels, scholen… en dit voor zowel nieuwbouw als voor renovaties.

Een warmtepomp kan zowel individueel als in combinatie met een ander verwarmingssysteem werken. In het eerste geval staat een warmtepomp in voor de totale verwarmingsbehoeften. Dit wordt vaak gebruikt in nieuwbouw met een goede isolatie. In het tweede geval wordt de warmtepomp aan een verwarmingsketel gekoppeld. Hierdoor hoeft u de verwarmingsketel minder te gebruiken, wat voor een besparing zorgt. Let hierbij wel bij het koppelen aan een condensatieketel, het effect condenseren kan teniet gedaan worden indien er te weinig temperatuurverschil is over de ketel.

Warmtepomp installatie

Meer informatie nodig over de installatie van een warmtepomp? Of wil u een offerte laten opstellen? Contacteer ons!